MarcinEck napisał(a):
Może jak zamówienie, które zrobiłeś na tamtym Forum zostanie zrealizowane, to ścieżka będzie już przetarta i jeśli byś miał ochotę, to mógłbyś zorganizować ponowne zakupy zbiorowe, albo też mógłbyś podzielić się swoimi doświadczeniami (sposoby, adresy itd itp) z kimś, kto zechciałby się tego podjąć na tutejszym Forum .... Ciekawe tylko jak będą wyglądały kwestie celne ...
Z drugiej strony skoro @MichalK prawie dokładnie rok temu informował o atrakcyjnych cenach na IRO we Włoszech, to może warto by było i ten kierunek przebadać... Tym bardziej, że wtedy byłby to zakup na rynku wewnątrzwspólnotowym, więc teoretycznie nie podlegałby opłatom celnym...
Tamto zamówienie można powiedzieć jest zrealizowane, tylko 3 osoby jeszcze jutro odbiorą paczki z paczkomatów.
Generalnie nie ma żadnej filozofii, trzeba znaleźć kilka sklepów, do każdego zagadać o ofertę, ponegocjować, zebrać grupę chętnych i gotowe. Potem sprawne przelewy po uśrednionym kursie (w przypadku zakupu poza polską), zamówienie, odbiór przesyłki i jedynie logistyka związana z pakowaniem odpowiednich produktów do odpowiednich osób. Z doświadczenia mojego, realizowałem zakupy kilkudziesięciu par butów we francji, kilkudziesięciu pasków do zegarków z anglii, kilkuset

par skarpet z portugalii, kilkudziesięciu parasoli z polski i jeszcze kilka innych akcji (m.in. w tym charytatywną dla kolegi uratowanego z wypadku).
Czyli nic strasznego, tylko trzeba poświęcić trochę czasu na nocne pakowanie i nadawanie.
Jeśli byliby chętni, wszystko do ogarnięcia.
Co do cła, przy zakupie w UE płaciłem zawsze cenę sklepową pomniejszoną o rabat (od 20 do 65%), ale bez dodatków bo wewnątrzunijny zakup nie wymusza tego typu opłat.