Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 11:13 
Użytkownik

"Najnowsza kolekcja firmy Montblanc poświęcona Małemu Księciu od razu przypadła mi do gustu, z uwagi na rozsądną ilość zdobień nawiązujących do postaci bajkowych, jak i poprzez ciekawą i elegancką kolorystykę. Z kanonu niebiesko-srebrnych przyborów piśmienniczych wyłamuje się jednak atrament. (...) Nasycenie wypada bardzo dobrze. Kolor jest intensywny, dzięki czemu pisany przez nas tekst jest doskonale czytelny. Barwa moim zdaniem bardzo trafnie odwzorowuje odcień lisiego futra. Jest ona balansem pomiędzy kolorem pomarańczowym, czerwonym, a momentami nawet brązowym. Użyteczność atramentów osadzonych w palecie pomarańczy często jest kwestionowana w przypadku codziennego użytkowania. Według mnie, to kolor którego z powodzeniem będzie można używać codziennie."

Czytaj całość

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 21:00 
Użytkownik

No, zaintrygował mnie kolorek.
Dzięki za kolejną, nieocenioną recenzję :).

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 22:06 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Właściciel kompuleta
ładny!

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 11:34 
Użytkownik

Dzięki za recenzję. Wpisuję ten atrament na listę "do kupienia". Bardzo fajna barwa. :)

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 08:15 
Użytkownik

No ładny, ładny. Będzie miał dobre miejsce na biurku obok Antka de SE :D

http://robertdejtrowski.blogspot.com/
https://500px.com/robertdejtrowski

PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2018, 21:58 
Użytkownik

No to wrzucam fotki ode mnie. U mnie ten kolor prezentuje się zgoła inaczej. Jest bardziej przygaszony i brudny...
Kaweco Fine, światło lampka, telefon.

Wkłąd do TN, papier supercienki:
Obrazek

Rhodia:
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2018, 23:34 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: PiórWiecznyŁowca
Być może częściowo to ta kwestia:
Cytuj:
Próbki umieszczone na końcu wykonano maczaną w kałamarzu stalówką na kremowym papierze Winsor&Newton 130g.

Rozmawialiśmy o tym wiele recenzji temu, bo, tak jak prawie nigdy (poza tymi na Rhodii czasem) nie zgadza mi się nasycenie próbek superpracowitego Akszugora z moimi, tak u Mariusza byłem na początku w szoku jak on uzyskuje takie efekty jeśli chodzi o nasycenie. I się wyjaśniło, że to stalówka maczana w kałamarzu. Plus być może papier 130g wolniej chłonie atrament i zbiera się go więcej w niektórych miejscach, ale tego nie wiem na pewno. Na ile i czy w ogóle chłopaki cokolwiek kombinują z kontrastem już po wykonaniu odwzorowania do pliku, też nie mam pojęcia.

Nikaa - spróbuj w innym piórze (przepływ i wielkość ziarna stalówki). Powinno być znacznie lepiej. I poobserwuj czy inny papier, np. bardziej biały, zwarty, dający dobry kontrast i niezniekształcający tej barwy też nie pomoże na tę bladość. Albo wyślij do mnie, zrobię Ci ładną próbkę pisma wygimnastykowaną stalówką 3-ką ;)
Stalówka w Kałejko stalowa? Pomarańczki nie lubią resztek innego atramentu w piórze, robią się bure, ciemnieją ale nie wygląda mi, żeby to była ta sytuacja.

Mariusz - może warto info o tym jak wykonano próbki umieszczać również na FOP + rozważyć fotkę z narzędziem (narzędziami? założyłem radośnie, że to jedno n.), pokazujące jaka to stalówka, żeby rzucić światło na tajemnicę tych pięknych nasyconych barw. Chyba, że to zawsze ten sam kawałek metalu, to wystarczy standardowa zajawka. Jak widać nie jestem jedyną osobą - choć ja już wiem, bo kiedyś zapytałem - którą te testy wprowadzają w błąd, mimo tego komentarza na końcu.

Pozdro dla wszystkich jeszcze/już w pracy,
M>

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 09:14 
Użytkownik

Kaweco ze stalową stalówką. Mam Red Foxa tylko w nabojach, więc dużego pola manewru z piórami nie mam. W tym Kaweco wcześniej był tylko jeden kolor... pomarańcz właśnie, dokładnie umyte, więc to nie to raczej... Za jakiś czas spróbuję w MB 145, ale do tego czasu.. przerzuciłam nabój do Jinhao, które ma coś w stylu Mki i jest względnie mokre.

Rhodia w kratkę to biały papier. Dla porównania na szybko zrobiłam próbki na Rhodii dot pad. I Midori. I kleks z chusteczki. O!

Przeglądając foty w necie, To raz ten Fox bardziej przygaszony, kiedy indziej nieco żywszy. Moim zdaniem dużo też zależy od światła...

Wszystko tak na szybko, światło słabe, bo nie ma słońca, zdjęcia telefonem, więc balans bieli nie jest idealny.

Obrazek

Obrazek

I tu już mamy zbliżony kolor do tego z recenzji. Super mokre pióro, odpowiedni papier, i pewnie da się to osiągnąć.
A Kaweco jak widać, jest wybitnym suchotnikiem.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: środa, 27 czerwca 2018, 10:12 
Użytkownik

Wygląda interesująco, chyba trzeba będzie kupić naboje i "zdegustować" samemu. Fajna jest też edycja piór MB z tej serii, ale ceny powalają na deski ;)
P.S. Aha, można sobie też kupić notes z Małym Księciem za jedyne trzy stówki :mrgreen:
P.P.S. W Watermanie Hemisphere z M-ką kolor zbliżony do tego z pierwszych zdjęć Moniki.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]