Namisu LTD z siedzibą w Fife w Wielkiej Brytanii. Firma działa od 2013 r., w swoich szeregach skupia grupę projektantów, której misją jest tworzenie przyborów piśmienniczych o wyjątkowych walorach designerskiech i użytkowych. Do produkcji wykorzystuje głównie metale, takie jak tytan, miedź, mosiądz, aluminium a od niedawna ebonit.
Środki na realizację projektów pozyskuje głównie ze zbiórek społecznościowych poprzez portal start-ap’owy Kickstrter.

Stałem się posiadaczem piórka Nova Studio Titanium ze stalówką tęgości „F” Zostało wykonane Tytanu kl. 5. Materiałem wyjściowym jest lity pręt tytanowy, z którego poprzez precyzyjną obróbkę CNC (wiercenie, skrawanie, gwintowanie itp.) powstają poszczególne elementy pióra. Jest to proces bardzo żmudny, czasochłonny i kosztowny. W dzisiejszych czasach, należy on do rzadkości i tylko nieliczni producenci artykułów piśmienniczych decydują się na tak skomplikowaną i drogą produkcję. Pióro zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie, jest perfekcyjnie wykonane, każdy element jest bardzo precyzyjnie obrobiony.

Pióro zaprojektowano w stylu minimalistycznym, o czystych prostych liniach, ponadczasowych pod względem estetyki, a w tym wypadku również trwałości. Ma kształt wrzeciona ze ściętymi końcami, jest pozbawione zbędnych zdobień, powierzchnia korpusu i skuwki jest delikatnie szczotkowana. Tak zaprojektowane pióra nie podlegają modzie więc raczej się nie znudzą. W piórach standardowo montowane są stalówki Bock’a, nie będę o nich pisał, bo sporo o nich na forum, zastanawiam się tylko, czy nie dokupić dodatkowo tytanowej.

Kupując piórko wiedziałem że jest to kawał dużego ciężkiego pisadła, chyba za dużego dla moich dłoni, jednak okazało się że świetnie się nim pisze, nie wiem jak będzie to wyglądało przy dłuższym używaniu, ale na razie jest dobrze.

Z drugiej strony dla instrumentu może znaleźć dodatkowe zastosowania, wielkość, masa i solidność wykonania predysponują je do wykorzystania go jako Kubotan lub Rescue tool.
Trzeba uważać też na spadające pióro – w tym wypadku martwił bym się bardziej o podłogę.
Długość całkowita – 141 mm
Długość bez skuwki – 130 mm
Średnica maksymalna – 15,5 mm
Średnica sekcji – 12 mm
Waga ze skuwką – 55 g
Waga bez skuwki – 37 g
Stalówka Peter Bock # 6
Zasilanie pióra – konwerter lub naboje, rozmiar międzynarodowy
Producent – Namisu, Wielka Brytania
Cena pióra – 110 £