Dzięki za recenzję i prezentację modelu. Bardzo ciekawa propozycja i absolutnie zgadzam się, że mniej znaczy tu więcej. Dużo więcej. Nawet stalówka zrobiona specjalnie do tego modelu, co nie zawsze jest u MB normą. Łączenie różnych materiałów skuwki i sekcji jest znanym pomysłem, ma to gwarantować długotrwałe działanie gwintów i wolniejsze ich zużywanie się.
Wiecie dlaczego alter ego węża z imprintu stalówki (dr Ślimak?) ma taką zdziwioną minę? Foto oczywiście by Mariusz Łysień.

Mam podejrzenie, że może chodzić o zdobienie i zarazem identyfikację firmy na szczycie skuwki. Biała śnieżynka na koralowym tle, to nie jest raczej forma zbieżna z oryginałem i szczerze mówiąc stylistycznie psuje cały efekt. Rozumiem, że był sajfciak koralowy (wtedy, na początku XX wieku) i tam był taki captop, ale tamte pióra były w całości koralowe. Teraz też jest limitka współczesna w koralu.
Ale tu wygląda jakby ktoś zrobił franka, uzupełniając czarne pióro szczytem skuwki z logiem z pióra koralowego właśnie. Moja nie lubić ta kombinacja. Rozumiem, że mogło na przykłąd chodzić o połączenie oznaczeń - klasycznego Rouge et Noir i śnieżynki - i/albo złamanie czerni inną barwą, ale to powinien być sam Rouge, bez śnieżynki.
I mam nadzieję, że to efekt mocnego oświetlenia i zabawy z kontrastem: bo jeśli ten koralowy jest tak pomarańczowy jak na zdjęciach to ... jeszcze bardziej jestem na n i e.
Albo tak ...

albo tak ...