Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 20:08 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Jacek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od razu zastrzegam się, że recenzja jak zwykle jest mało obiektywna.
Jest to mój jedyny Sonnet i akurat miałem tego pecha, że zainteresowałem się tym zacnym modelem w chwili jego zmiany. Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się starsza wersja produkowana bodaj do 2008 roku (jak mnie pamięć nie myli, proszę mnie poprawić jeśli się pomyliłem). Nawet ta "ekonomiczna" matowa, nie mówiąc już o kratkowanej złotej stalówce i czarnej lace wyższych modeli.

Parker Sonnet jest piórem uniwersalnym, pasującym do drobniejszej dłoni, jak i do mniej filigranowej. Leży w ręce wygodnie, sekcja jest spora, więc można (tak jak ja lubię) wymościć sobie uchwyt wygodnie według własnego uznania, a nie tam, gdzie się producentowi chciało. Ciężar wyczuwalny, ale nie męczący. Zamyka się płynnie, z lekkim oporem, toteż nie należy obawiać się fontanny atramentu w wewnętrznej kieszeni marynarki.
Stalówka "F" tradycyjnie pisząca już jak "M". Płynnie, jak masełko, bez oporu, podaje dużo atramentu. W tym modelu, w przeciwieństwie do poprzedniczki czarnej laki, jest stalówka stalowa. Grawerowana ładnie, ale stary styl podobał mi się bardziej.

Gdzieś czytałem narzekania, że przeszkadza plastik na sekcji. Nic takiego w moim modelu nie występuje, sekcja jest aksamitnie gładka.

Podsumowanie: pióro bardzo dobre, wysokiej jakości. Dobre na lepsze okazje, jak i nadające się do codziennego użytku. Do robienia szybkich notatek "F" jest zbyt obfita, ale to kwestia przyzwyczajenia. Cena? Wg mnie to pióro nie powinno wyjść ponad 200 zł, w sklepach oscyluje koło 370 zł. Można przy odrobinie szczęścia kupić za ok. 270 - za tyle dostałem w salonie. Moim zdaniem jak zwykle Parker nieco zawyża ceny, ale fan firmy wybaczy nie tylko to.
Warto mieć w kolekcji, bo jakość jest bardzo dobra, a użytkować można uniwersalnie. Stalówka nie za mała, nie za duża, uchwyt pewny, ciężar optymalny, dobrze leży i płynnie pisze (wolę lekki opór Pelikana, ale ok).

PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 20:31 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Kamil
Sonnet nie jest złym piórem... sam miałem kilka.
Ale nie dałbym więcej jak 100-120 zł za sonneta z stalową stalówką.
Jest mnóstwo wersji (to jest zaleta) każdy może wybrać coś dla siebie (o ile rozmiar pasuje).
Jacek napisał(a):
Wg mnie to pióro nie powinno wyjść ponad 200 zł, w sklepach oscyluje koło 370 zł. Można przy odrobinie szczęścia kupić za ok. 270 - za tyle dostałem w salonie. Moim zdaniem jak zwykle Parker nieco zawyża ceny, ale fan firmy wybaczy nie tylko to.

Nie tylko Parker... większość piór ma zawyżone ceny w stosunku do jakości wykonania/kosztów produkcji itp. Każdy chce zarobić.
Przy odrobinie szczęścia to za ok. 200-250zł można kupić z złotą stalówką.
Ceny piór Parkera w sklepie, to porażka.
Widziałem Fronitera za ok. 100zł...

Ja w sklepie mogę co najwyżej pooglądać pióra i kupić przez internet.
Dzięki temu jakieś 50%-100% ceny sklepowej zostaje w kieszeni.

a potem wylewa w agresji, nagle człowiek w lustrze to nie ty" Bisz

PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 20:37 
Użytkownik

pbkgwo napisał(a):
Sonnet nie jest złym piórem... sam miałem kilka.
Ale nie dałbym więcej jak 100-120 zł za sonneta z stalową stalówką.
Jest mnóstwo wersji (to jest zaleta) każdy może wybrać coś dla siebie (o ile rozmiar pasuje).

Fakt, Parker moim zdaniem daje zbyt wysokie ceny, chyba jedzie na renomie (ostatnio coraz gorszej :D).
To spora zaleta Sonneta, że ma tyle wersji, ja się przymierzam do zakupu starszej wersji, oczywiście dziewiczej.
Mimo wszystko pióro oceniam bardzo dobrze i zachęcam do zakupu. Sonneta po prostu wypada mieć, a że cena nie jest jakaś zaporowa, to można zaszaleć.

Co do cenowych przegięć, to ostatnim hitem jest dla mnie Montegrappa Parola: pióro w kształcie raczej dalekim od dostojnej klasyki, ze stalową stalówką, a cena ok. 700 zł. Sorki, ale za taką cenę można sprawić sobie Aurorę, klasyczną ze złota stalówką.

Jacek

PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 20:43 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Łowczyni Sonnetów
Bardzo sympatyczny Sonnet z lat produkcji 2008-2009. Dzięki za recenzję! :) Jednak mam pewne ale: we spółczesnych Sonnetach nie ma czegoś takiego jak laka na korpusie - są lepszej lub gorszej jakości lakiery. Prawdziwa laka występowała w produkowanych w latach 90. Sonnetach Chińska Laka występująchych w trzech pięknych kolorach.

Jeśli szukasz Sonneta z cienką stalówką do codziennych notatek to polecam najnowsze złote stalówki (od 2010 roku) tu F-ka to prawdziwe cienkie F. Mam dwa pióra z takimi stalówkami: Precious Dark Gray CT i Pearl oba kupione za mniej niż 300zł, oba serdecznie polecam :)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 marca 2012, 00:09 przez Margo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 21:10 
Użytkownik

Margo napisał(a):
Bardzo sympatyczny Sonnet z lat produkcji 2007-2008. Dzięki za recenzję! :) Jednak mam pewne ale: we spółczesnych Sonnetach nie ma czegoś takiego jak laka na korpusie - są lepszej lub gorszej jakości lakiery. Prawdziwa laka występowała w produkowanych w latach 90. Sonnetach Chińska Laka występująchych w trzech pięknych kolorach.

Jeśli szukasz Sonneta z cienką stalówką do codziennych notatek to polecam najnowsze złote stalówki (od 2010 roku) tu F-ka to prawdziwe cienkie F. Mam dwa pióra z takimi stalówkami: Precious Dark Gray CT i Pearl oba kupione za mniej niż 300zł, oba serdecznie polecam :)

Dzięki za namiary!
Co do laki, to trudno mi się wypowiadać, tak podaje producent i wiele sklepów. Domyślam się, że mamy do czynienia z mosiężną bazą i wielokrotnym lakierowaniem. Nie wiem po co producent robi klientom wodę z mózgu ;)

Aaaa, uzupełnię jeszcze recenzję, bo zapomniałem o tym, że miałem "Sonneta". Kupiony za grosze na Allegro jako "egzemplarz reklamowy" w starym stylu, czyli "głęboka czerń" i kratkowana stalówka jak w wyższych modelach. Korpus pióra był upstrzony licznymi znaczkami reklamowymi Parkera. Pióro niestety przerywało, więc poleciłem je wysłać do reklamacji. Niestety osoba wysyłająca w swej naiwności wysłała list zwykły, bez potwierdzenia, a sprzedawca zastrzegał się, że nic nie dostał. Tak więc zostałem bez "Sonneta" (domyślam się, że to była chińska wersja), a niedługo po tym sprzedawcy zawiesili konto po licznych negatywach.
Tak więc skończyła się moja pierwsza randka z Sonnetem.
A miłość zaczęła się od zerowego egzaminu u pewnego słynnego na całą Polskę profesora, który wymarzoną ocenę wpisał mi właśnie Sonnetem : ) I ja też takiego chciałem mieć, więc czekałem cierpliwie, gdyż w tamtych czasach (studenckich) niekiedy brakowało na zupę, a co dopiero mówić o zakupie pióra za kilka stów :D

Pozdrawiam!

Jacek

PostNapisane: niedziela, 4 marca 2012, 21:38 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Łowczyni Sonnetów
Nie wiem czy na tym forum czy na innym ktoś kiedyś rozwiązał zagadkę "laki" na Sonnetach - to kwestia tłumaczenia na język polski. Tutaj jest katalog Sonnetów produkowanych do 2007 roku: KLIK, a w nim wiele pięknych Sonnetów. Ja teraz czekam na przesyłkę Premiera Black ST, moim zdaniem to najpiękniejszy czarny Sonnet :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]