Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2011, 12:08 
Użytkownik

W temacie o ołówkach teleskopowych wspomniałem, że swoje ołóweczki i pióra (obsadki) umieściłem w dwóch gablotkach. Obiecałem stosowne zdjęcia.
O ile ołówki z kółeczkiem - lub jakimkolwiek innym elementem łatwym do zaczepienia - umieściłem w gablotce bezproblemowo, to ołówki bezkółeczkowe i obsadki sprawiły mi poważny problem. Moje rozwiązanie się nie sprawdziło. Obwiązałem je bezbarwną żyłką wędkarską i przymocowałem do korkowej tablicy pokrytej materiałem. Niestety, żyłka się rozciągnęła, ołówki i pióra powykrzywiały się w swoich mocowaniach. Dlatego też przedstawiam tylko zdjęcie gablotki z ołówkami "kółeczkowymi".

Mam pytanie do majsterkowiczów, modelarzy czy mają może jakieś pomysły na umocowanie takich rzeczy. Metody mają być nieinwazyjne, nie niszczące eksponatów.

Gablotkę (kilka sztuk) kupiłem sobie w Leroy Merlin czy innej Castoramie. Bezbawne drewno sosnowe zabejcowałem jakimś woskiem imitującym stary dąb. Wyszło całkiem nieźle. Ale gablotka ma poważną wadę - jest otwierana od tyłu, przez odgięcie blaszek i wyjęcie całej tylnej płyty. Jest to niezbyt praktyczne. Utrudnia wzięcie ołówka do ręki, utrudnia przebudowę ekspozycji. Widział może kto jakieś inne gablotki nadające się do takich celów?

Niżej obiecane zdjęcia. Na jednym gablotka z ołówkami. Na drugim, z racji silnych refleksów na szybie gablotki, zdjęcie samej zawartości po wyjęciu jej spod szkła. Odbicia na szybie nie przeszkadzają w obserwacji ołówków, natomiast uniemożliwiają zrobienie odpowiedniego zdjęcia. Nie pomaga nawet filtr polaryzacyjny.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 5 maja 2011, 17:47 
Użytkownik

Ależ niektóre to cudeńka :)

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 07:30 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: She!fear
Rewelacja!
A te w drugim/dolnym rzędzie, drugi i trzeci z lewej - cóż to za modele?

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 08:39 
Użytkownik

Ten z czerwonymi wstawkami to Moore. Ołówek, który mi się najbardziej podoba w mojej skromnej kolekcji. Ale kolekcja, to raczej zbyt wielkie słowo dla zupełnie przypadkowej zbieraniny 45 ołówków, kupowanych tylko dla tego, że były ładne i zwykle nie zabijały ceną. Rka pisała mi kiedyś (a ja za nią w sprawach piórowo-ołówkowych, jak za panią matką), że to była bardzo ciekawa firma z USA z wieloma pięknymi wyrobami. Patrząc na posiadany ołówek muszę się z nią zgodzić.

Ten obok to no name, bez jakichkolwiek oznaczeń.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 11:29 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
Pieczarku, nie wiem jak sygląda ścianka do której mocujesz eksponaty, ale jeśli to możliwe, możesz zastosować gumki. Takie jak są np w teczkach kartonowych, obleczone materiałem. Wystarczy nawiercić 2 dziurki i przewlec przez nie gumkę. Z tyłu ją wiążesz i gotowe. Dwa takie mocowania powinny wyśmienicie utrzymać ołówek/piórko w pozycji właściwej, a fakt iż gumka taka łatwo nie ulega uszkodzeniu, sprawi że będzie to bardzo trwałe rozwiązanie.

Tak na marginesie, wspaniała kolekcja. Jak można by ewentualnie prosić o zdjęcia detaliczne to pięknie rozbudowała by taka galeria ten temat. Jest na co popatrzeć.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 14:14 
Rada Jedi

Piękna kolekcja, ja bym prosił o zdjęcia całej Twojej kolekcji. :)

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 07:34 
Użytkownik

Dex, jestem właśnie na etapie wdrażania Twojego pomysłu z gumką. Jednak co modelarska głowa, to modelarska głowa. Nie musiałem kupować teczek, aby wyciągać z nich gumki. Takie gumki, a nawet cieńsze są dostępne w sklepach z tasiemkami, koronkami i inną galanterią. Miałem o tyle dobrze, że nawet do sklepu nie musiałem iść, żona miała w swoich pudełka 2 metry gumki czarnej i białej. Stosuję czarną gumkę, jest wizualnie neutralna. Gumki trzymają (na razie) bardzo pewnie. Nawet nie ma porównania z wcześniej stosowaną żyłką wędkarską.

Co było do spieprzenia we wdrażaniu Twojego prostego patentu, to spieprzyłem. Kłaniają się braki w precyzyjnych manualnych pracach. I braki w myśleniu. I chęć jak najszybszego obejrzenia rezultatów. Chciałem szybko, to miałem powoli. Chciałem zaoszczędzić, to musiałem zużyć trzy razy tyle. Całe szczęście, że to wszystko obraca się w groszowych nakładach.

Skończę, to podeślę kilka zdjęć dokumentujących pracę i końcowy rezultat.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 17:18 
Użytkownik

Wnętrze drugiej gablotki z obsadkami i ołówkami.
Bałem się, że gumka będzie raziła, ale efekt jest zadowalający. Przynajmniej dla mnie. Żona też nie kręci nosem.

Niektóre z widocznych ustrojstw, na przekór pospolitym materiałom i mało atrakcyjnemu wyglądowi, są bardzo ciekawe.

Obrazek

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 17:46 
Rada Jedi

Tytuł użytkownika:: Zła Buka
I bardzo ładnie wyszło. Faktycznie, czarne gumki są neutralne w patrzeniu :)
Miło mi że pomysł się przydał :)
Przy kolejnej takiej gablotce już będziesz wiedział co i jak robić by wyszło po Twojemu.

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2012, 20:57 
Użytkownik

Tytuł użytkownika:: Przepiórka
Na FOP jestem od roku, a dopiero teraz tu trafiłam. Piękna kolekcja!

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]